Είναι το τζάκι μου ενεργειακό ;

Είναι το τζάκι μου ενεργειακό ;

Γράφτηκε από: EdilKamin blog Δημοσιεύθηκε: Χρήσιμες Συμβουλές Ημερομηνία: 2016-02-02 Το διάβασαν: 3475 Σχόλια: 0

Ένας mini οδηγός για να ελέγξετε αν το τζάκι σας είναι πραγματικά ενεργειακό ή όχι.

Συγκρίνουμε το παραδοσιακό, το τύπου ενεργειακό και το πιστοποιημένο ενεργειακό τζάκι.

     Πολλές ερωτήσεις δεχόμαστε καθημερινά σχετικά με το ποια τζάκια θεωρούνται ενεργειακά. Προς μεγάλη μας έκπληξη, ακόμη και άνθρωποι που ασχολούνται πολλά χρόνια με τα τζάκια και τη θέρμανση γενικά, δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα ενεργειακά από τα τζάκια ΤΥΠΟΥ ενεργειακά. 

    Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν το τζάκι σας είναι ενεργειακό;  

    Μπορείτε να απαντήσετε θετικά στις επόμενες ερωτήσεις; Αν ναι, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως έχετε ενεργειακό τζάκι!   
  • Το τζάκι σας πληροί τις προδιαγραφές που πιστοποιούνται γραπτά από τους κατασκευαστές ή/και συνοδεύεται από διεθνείς πιστοποιήσεις; (Διαβάστε περισσότερα για την πιστοποιήση εδώ) 
  • Έχετε απευθυνθεί σε πιστοποιημένο αντιπρόσωπο-συνεργάτη της εταιρείας;
  • Γνωρίζετε την απόδοσή του σε Kw; Τα πραγματικά kw;
  • Έχετε υπόψη σας την κατανάλωση σε ξύλο;
  • Είστε σε θέση να γνωρίζετε το βάρος ή ακόμη και την εκπομπή ρύπων;
  • Έχετε στην κατοχή σας το ειδικό έντυπο της εταιρείας παραγωγής όπου αναγράφονται τα πραγματικά στοιχεία (π.χ. η ημερομηνία παραγωγής, ο μοναδικός αριθμός);
  • Υπάρχει ενσωματωμένο πάνω στο μηχάνημα το ανάγλυφο λαμαρινένιο ταμπελάκι με τις προδιαγραφές του ενεργειακού σας τζακιού; Αναγράφεται σε αυτό ο αριθμός μητρώου της ενεργειακής  σας εστίας;
                                            
 ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν οι προδιαγραφές δεν πληρούνται κι οι πιστοποιήσεις είναι ανύπαρκτες, τα τζάκια ΔΕΝ είναι ενεργειακά. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν προτιμότερο να εγκαταστήσετε ένα τζάκι ανοικτού-παραδοσιακού τύπου παρά μη πιστοποιημένες εστίες, αφού τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολύ περισσότερα. (Για σύγκριση ενεργειακού, παραδοσιακού και τύπου ενεργειακού τζακιού κάντε κλικ εδώ.)
    

    Γιατί όμως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν ενεργειακό τζάκι ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μία εστία παραδοσιακού τύπου; Πώς προκύπτει αυτή η παρανόηση; 
    Υπάρχουν δύο είδη ενεργειακού τζακιού: α) Ενεργειακή Εστία Καλοριφέρ (νερού) και β) Αερόθερμη Ενεργειακή Εστία 




Πολλές φορές η ύπαρξη αεροθαλάμου στην δεύτερη κατηγορία τζακιών (Αερόθερμη Ενεργειακή Εστία) οδηγεί σε παρανοήσεις. 
Δηλαδή, πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν πως, όσα τζάκια έχουν αεροθάλαμο, τότε είναι ενεργειακά!
ΠΡΕΠΕΙ να κατανοήσουμε πως ο αεροθάλαμος δεν είναι απόδειξη ότι ένα τζάκι είναι ενεργειακό!  







    Ένας ακόμη λόγος που συχνά οδηγεί σε παρεξηγήσεις είναι η ύπαρξη πόρτας στο τζάκι. Πολλοί, κατασκευάζοντας μία πόρτα στο άνοιγμα της εστίας, θεωρούν πως έχουν επιτύχει την μετατροπή του τζακιού τους σε ενεργειακό! Κι όμως, είναι ΛΑΘΟΣ! Η πόρτα στο άνοιγμα του τζακιού σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την ύπαρξη ενεργειακής εστίας.
 
    Συνοπτικά, το τζάκι σας είναι ενεργειακό όταν συνοδεύεται από τις απαραίτητες εγγυήσεις και πιστοποιήσεις, έχει αγορασθεί από πιστοποιημένους αντιπροσώπους, έχει τοποθετηθεί από καταρτισμένους τεχνίτες με γνώση και μεράκι για το αντικείμενο. Ένα ακόμη μικρό tip, είναι να ελέγξετε την διαχείριση καπνού του τζακιού που έχετε ή σκοπεύετε να αγοράσετε. Τα καλά ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τα καπναέρια που παράγονται από την καύση.
                                                                             
    Είναι εμφανές, λοιπόν, πως η αγορά, η τοποθέτηση και η συντήρηση των τζακιών είναι μία διαδικασία που χρειάζεται γνώση και επαγγελματισμό. Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. βρίσκεται κοντά σας για την επίλυση των όποιων αποριών. Με επαγγελματική υπευθυνότητα και ευαισθησία σας προτείνουμε το κατάλληλο ενεργειακό τζάκι για τον χώρο σας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

paypal