Το πρώτο άναμμα του καινούργιου σας τζακιού!

Το πρώτο άναμμα του καινούργιου σας τζακιού!

Γράφτηκε από: EdilKamin blog Δημοσιεύθηκε: Χρήσιμες Συμβουλές Ημερομηνία: 2016-02-08 Το διάβασαν: 15279 Σχόλια: 0

Οδηγίες και προφυλάξεις για τις πρώτες φορές που θα ανάψετε φωτιά στην καινούργια σας ενεργειακή εστία.

Τι πρέπει να προσέξετε;

    Μετά την εγκατάσταση της εστίας στο σπίτι σας, σίγουρα θα ανυπομονείτε για το πρώτο άναμμα! Όμως, η χαρά και ο ενθουσιασμός σας δεν θα πρέπει να σας παρασύρουν. Τα πρώτα ανάμματα του τζακιού σας πρέπει να γίνουν με προσοχή προκειμένου να αποφύγετε τυχόν βλάβες στην ίδια την εστία και τα υλικά της αλλά και προκειμένου να προστατέψετε την υγεία τη δική σας και αυτή των αγαπημένων σας.

                        

    Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της νέας σας ενεργειακής εστίας (τζάκι) αερόθερμη ή καλοριφέρ, ανάβετε φωτιά στην εστία προτού συνεχίσετε με την εγκατάσταση των γυψοσανίδων. Ελέγχετε την λειτουργία του τζακιού και όλης της υπόλοιπης εγκατάστασης όπως την καμινάδα, τα σημεία σύνδεσης, υδραυλικές σωλήνες και γενικώς όλες τις συνδέσεις. Η διαδικασία ελέγχου της εστίας επαναλαμβάνεται δύο με τρεις ακόμα φορές. Αν όλα λειτουργούν σωστά, τότε μόνο συνεχίζετε με τις γυψοσανίδες και τη διακόσμηση της εστίας.

     Κατά τη διαδικασία των πρώτων αναμμάτων ανοίγετε τα παράθυρα ώστε να είστε σίγουροι πως ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Είναι απαραίτητος ο σωστός αερισμός του χώρου, αφού σε κάθε περίπτωση θα παρατηρηθούν έντονες οσμές ή καπνοί που θα προέρχονται από τη βαφή και τα λάδια που θα έχουν πάνω τους τα καινούργια προϊόντα. 

     Σιγουρεύεστε πως έχετε απομακρύνει ρύπους ή σκουπιδάκια από τις λαβές χειρισμού ή από το γυαλί της πόρτας, καθαρίζοντάς τα με ένα πανί. Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού οι καμένοι ρύποι προκαλούν λεκέδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν στη συνέχεια.

     Τραβάτε έξω το κλαπέτο  καπναερίων (εφόσον υπάρχει). Στις περισσότερες ενεργειακές εστίες το κλαπέτο αυτό είναι αυτόματο και ανοίγει και κλείνει σύμφωνα με το άνοιγμα της πόρτας (ανοιχτή πόρτα-ανοιχτό κλαπέτο, κλειστή πόρτα-κλειστό κλαπέτο) γι' αυτό προτείνουμε να μην κλείνετε τελείως την πόρτα. Να την αφήνετε ελαφρά ανοιχτά μέχρι το σημείο που ακούγεται ο ήχος που πάει να κλείσει το κλαπέτο. Έτσι το τζάκι θα παίρνει περισσότερο αέρα. Για πληρέστερη ενημέρωση απευθυνθείτε στον πωλητή και εγκαταστάτη σας.       

    Ανάβετε φωτιά με προσάναμμα και λίγα μικρά ξύλα, τοποθετώντας, στη συνέχεια, πάνω απ’ αυτά, όλο και πιο χοντρά, έχοντας το κλαπέτο (αν διαθέτει η εστία) και τον αέρα καύσης ανοικτό καθώς και την πόρτα της εστίας κλειστή.

    Τα πρώτα ανάμματα πρέπει να γίνονται με λίγα ξύλα. Η φωτιά να δυναμώνει σιγά-σιγά και σταδιακά, ώστε να εξατμιστεί η ρητίνη και το λάδι που περιέχει η πυράντοχη βαφή με την οποία είναι βαμμένη η εστία και τα καινούργια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση όπως καμινάδες, τάμπερ κτλ.



 

    Πάντα να θυμάστε πως οι τρεις πρώτες χρήσεις του τζακιού πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. Η ποσότητα των ξύλων (προσανάμματα) που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι πολύ μικρή, ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανέβει σταδιακά. Οι  απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας από τη θερμοκρασία δωματίου σε πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες  (στα πρώτα ανάμματα) δεν  επιτρέπουν να γίνει η διαστολή των μετάλλων με το σωστό τρόπο. Τα υλικά υφίστανται θερμικά σοκ και η διαδικασία της αφύγρανσης δυσχεραίνεται. Μας ενδιαφέρει η διαστολή της εστίας και των υλικών να είναι ενιαία. Αυτή η διαδικασία χρονικά θα διαρκέσει περίπου 45-50 λεπτά. Αφού περάσει η πρώτη ώρα δεν είναι απαραίτητο να σβήσουμε το τζάκι.Μπορούμε να συνεχίσουμε την καύση του προσθέτοντας σταδιακά μικρή ποσότητα ξύλων.

    Να έχετε υπόψη σας πως είναι πιθανό να υπάρξει καπνός ή οσμή κατά τα πρώτα ανάμματα του τζακιού, εξαιτίας της βαφής και των υλικών που βρίσκονται πάνω στο τζάκι. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε! Η μυρωδιά και ο καπνός μπορεί να εμφανίζονται στα πρώτα ανάμματα όμως θα υποχωρήσουν σταδιακά.

   

     

    Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. είναι πάντα σε εγρήγορση για να σας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες με γνώμονα το συμφέρον σας. Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας!

e-mail: delis_sa@hotmail.gr / 694 6211 061

paypal